[fullwidth background_color=”#f5f5f5″ background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ hundred_percent=”yes” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”ContainerPaginas” id=””][title size=”1″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]
Verandering in beheer groengebied Italiëlaan; maart 2018
[/title][fusion_text]
De Gemeente Eindhoven gaat het beheer van het groengebied tussen de Italiëlaan en de Dommel wat aanpassen. De maatregelen zijn gericht op het vergroten van de natuurwaarde en biodiversiteit in het gebied.
[/fusion_text][/fullwidth][fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”40px” padding_bottom=”50px” padding_left=”10px” padding_right=”0px” hundred_percent=”yes” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]
Maaien i.p.v. schapenbegrazing:
Het gebied zal voortaan een of twee keer per jaar gemaaid worden, waarbij het maaisel wordt afgevoerd.
Door het beheer met schapen ontwikkeld het gebied zich niet zo goed als zou kunnen. De schapen eten de jonge bomen en struiken op waardoor er vrijwel geen struiken in het gebied voorkomen. Juist struiken zijn heel belangrijk voor vogels, ze bieden broedgelegenheid en voedsel in de vorm van bessen en zaden. Door de begrazing wordt het grasland ook niet verschraald, er worden nauwelijks voedingsstoffen afgevoerd waardoor het grasland niet zo soortenrijk is al het zou kunnen zijn. Zo’n soortenrijk grasland is zeer waardevol voor allerlei soorten vlinders en wilde bijen, soorten die erg achteruitgaan bij gebrek aan dergelijke graslanden. Daarom zullen de schapen niet meer worden ingezet op het grasland tussen de Italielaan en de Dommel. Op het veld tussen de Romeweg/Bolognelaan en de Dommel worden de schapen wel zoals voorgaande jaren ingezet. Hier is door de schaduw van de vele bomen niet zo’n waardvol grasland te ontwikkelen, en vele mensen vinden het leuk om de schapen te zien.
Selectief uitdunnen van de beplanting:
In het gebied staan soms heel veel jonge bomen dicht op elkaar. Hierdoor kunnen ze geen van allen uitgroeien tot mooie volwassen bomen. Door selectief een deel van de bomen te kappen zullen de blijvende bomen en struiken licht en ruimte krijgen om uit te groeien. De grote wilgenbossen in het gebied worden deels teruggesnoeid zodat ze weer opnieuw uit kunnen groeien, nu breken ze vaak uit elkaar omdat ze te lang en dun zijn uitgegroeid. Door het kappen van een deel van de bomen ontstaat ook ruimte om struiken bij te planten. Het hout van de bomen wordt ter plaatse verwerkt in takkenhopen, ook wel takkenrillen genoemd. Hier kunnen kleine vogels en zoogdieren zoals egels, konijnen en wezels beschutting vinden om te nestelen en zich te beschermen tegen de vele loslopende honden.
Aanplanten struiken:
Om de natuurlijke ontwikkeling een handje te helpen zullen er een flink aantal struiken en kleinere boomsoorten worden geplant zoals bijvoorbeeld vlier, meidoorn, sleedoorn, hazelaars en wilde rozen. Dit zijn allemaal soorten die hier van nature voorkomen en die zeer waardevol zijn voor vogels en insecten. Veel soorten bloeien ook uitbundig in het voorjaar, waardoor het gebied zo mogelijk nog mooier wordt. De werkzaamheden zullen snel beginnen, zodat ze voor het broedseizoen ( dat half maart begint) klaar zijn.
Werkzaamheden rond het woonwagenkamp:
Ook hier zal dit voorjaar voor het broedseizoen worden gewerkt. Een deel van de bomen wordt gekapt ten gunste van de blijvende bomen. De te kappen bomen zijn al met een oranje stip gemerkt.
Verder groen nieuws:
In het weiland op Bokt op de hoek van de Anconalaan en de Italiëlaan zal deze week? een poel worden aangelegd voor amfibieën zoals salamanders en kikkers. In de omgeving liggen al meer poelen en hoe meer er in een gebied zijn hoe beter ze werken. Het is belangrijk hier geen vis in uit te zetten, de vissen eten alle jonge salamanders en kikkers op.
De bomenrij van eiken tussen de Italiëlaan en voet-fietspad zal worden uitgedund. Om en om zal er een eik worden gekapt, zodat de overblijvende bomen de ruimte krijgen om tot echte grote eiken uit te kunnen groeien. De bomen staan nu al met de kronen tegen elkaar, terwijl het nog relatief jonge bomen zijn. Dit werk zal dit voorjaar voor half maart worden uitgevoerd. Voor het uitdunnen is geen kapvergunning nodig omdat de bomenrij in stand blijft en omdat het weghalen van de bomen de blijvende bomen ten goede komt.
[/fusion_text][images picture_size=”fixed” hover_type=”none” autoplay=”no” columns=”5″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”yes” lightbox=”yes” class=”” id=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/Naamloos3.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/Naamloos4.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/Naamloos.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-9.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-8.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-7.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-6.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-5.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-4.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-3.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-2.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/2-1.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-12.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-11.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-10.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-9.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-8.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-7.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-6.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-5.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-4.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-3.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-2.png” alt=””][image link=”” linktarget=”_self” image=”https://heesterakker-leeft.nl/wp-content/uploads/2016/04/1-1.png” alt=””][/images][/fullwidth]